Нуждите за енергийно обновяване на жилищния фонд надвишават ресурса по ПВУ.

...
Нуждите за енергийно обновяване на жилищния фонд надвишават ресурса по ПВУ.
Коментари Харесай

Цеков за одобрените за саниране по ПВУ сгради: Оценките се произвеждат машинно

Нуждите за енергийно възобновяване на жилищния фонд надвишават ресурса по ПВУ. Това удостовери в изявление за БНР министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

В стадий 1 от процедурата са се присъединили 3068 здания със декларирано финансиране на стойност към 4 милиарда при планувани по Плана над 1 милиард, изясни той. Одобрените здания за този стадий са 756. На стадий 2 средства ще получат още към 250 здания.

Преди 8 години блоковете, нуждаещи се от саниране, бяха към 5000, посочи Цеков. Около 2000 от тях са били санирани по програмата за саниране в предходните години. След като по ПВУ бъдат санирани общо още 1000, ще останат за възобновяване 2000 здания, добави той.

" В машинната оценка са включени всички данни – РЗП, броят на живеещите. Оценката се базира на постигнатата икономическа успеваемост на инвестицията. И в случай че спестяванията са по-ниски, то тогава успеваемостта на инвестицията е по-малка. Всички данни са въведени автоматизирано в системата и оценките се създават машинно. Тук няма човешки фактор. Ако има подозрения, то те би трябвало да се отнасят до данните от енергийните документи ", разясни Андрей Цеков по отношение на процедурата на утвърждение на плановете.

Срокът до 16 януари ще бъде продължен най-малко с един месец, с цел да имат опция сдруженията на притежателите да подадат новите заявки по втората процедура – етап 2, където се плануват 20% самоучастие, уточни Андрей Цеков в предаването " Преди всички ".

Програмата за развиване на регионите остава друга опция за финансиране на санирането след привършване на ресурсите по ПВУ. Голяма част от парите по тази стратегия са грантово финансиране. През актуалната година ще заработи Националният декарбонизационен фонд, който също ще дава средства за енергийно възобновяване на здания. Също тази година ще стартира да действа и Социалният климатичен фонд, който ще дава средства на енергийно бедните жители, акцентира той.

" В идващите години, в една по-далечна вероятност е логично да се премине от скица на напълно грантово финансиране към скица на споделено финансиране. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР